Aanbevelingen voor loofdoding aardappelen zonder Reglone en Finale

Volledig onderzoeksrapport

Aanbevelingen voor loofdoding aardappelen zonder Reglone en Finale

Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Delphy

Locatie: Emmeloord en Colijnsplaat

Periode: van 2019 tot 2020

Gefinancierd door: BO Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Klei

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

De loofdodingsmiddelen Reglone en Finale zijn niet meer toegestaan. Het middelenpakket voor loofdoding is daardoor erg smal geworden. Het betekent dat de aardappelsector het moet doen met de chemische middelen Quickdown, Spotlight Plus, Affinity Plus en/of met mechanische technieken. Na twee jaar onderzoek is het duidelijk dat de praktijk zich met goede kennis van zaken moet kunnen redden met de huidige mogelijkheden. Met alleen volveldsbehandelingen (chemisch) gaat het echter wel langzamer.

Conclusies

  • Combinatie: Na een eerste bespuiting om het gewas stil te zetten heeft het de voorkeur om 1. Loof te trekken of Loof te klappen. Dat werkt sneller dan alleen volvelds spuiten (gevolgd of tegelijkertijd met één of twee bespuitingen).
  • Combinatie: Loofklappen combineren met een bespuiting met de Loof-Does spuitkap bespaart één volveldsbespuiting (kan met laag spuitvolume bij een lage relatieve luchtvochtigheid (RV) en 25 tot 50% reductie dosering onder gunstige omstandigheden).
  • Volledig volvelds: Heeft als voordeel dat de grond niet om de 3 meter wordt vastgereden (geen risico op water tussen de ruggen).
  • Volledig volvelds: Beter om eerder te beginnen met loofdoding, start met Quickdown of Spotlight Plus (volgorde maakt niet uit) en eventueel een vierde bespuiting met Affinity Plus.
  • Aanpassing van het spuitvolume naar minimaal 400 liter per hectare bij een lage RV en een snelle verdamping van de spuitdruppeltjes.
  • In een regenachtige bewolkte periode kunnen pootaardappelen eventueel ’s avonds gespoten worden voor een goede opname van het middel.

Samenvatting

Loofdoding waarbij het loof snel afsterft, is ook belangrijk om de kans op besmetting van de bacterieziekten (Erwinia) en Phoma in de knollen te beperken.

Delphy is in 2019 onderzoek gestart naar alternatieve middelen en methoden voor loofdoding.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Tags

Aardappelen

Gewasbescherming

author_image

Auteur

Annelies Beniers