Driftreducerende doppen (DRD) met een hoger reductiepercentage geven geen slechter spuitresultaat. Ondanks dat de bedekkingsgraad lager ligt, zijn er geen verschillen gemeten in de effectiviteit van de bespuiting. In grasachtige onkruiden lijkt een groter spuitvolume (400 l/ha) tot een beter resultaat te leiden.
Conclusies
- Driftreducerende doppen hebben geen invloed op de effectiviteit van een bespuiting.
- Een groter spuitvolume kan in specifieke situaties een effectievere bespuiting opleveren.
- Een groter spuitvolume zorgt voor een hogere bedekkingsgraad.
- Een hogere DRD klasse zorgt voor een lagere bedekkingsgraad.
- De bedekkingsgraad heeft geen meetbare invloed op de effectiviteit.
Samenvatting
Het is verplicht om bij gewasbespuitingen gebruik te maken van driftreducerende technieken (DRT) met een minimale totale reductieklasse van 75%. Daarbij is het belangrijk om te weten of deze technieken de effectiviteit van de bespuiting niet nadelig beïnvloeden. Uiteindelijk gaat het om een effectieve bespuiting.
Opzet
In deze laboratoriumproef zijn twee surrogaatonkruiden bespoten met verschillende combinaties van DRT. De twee onkruidtypen zijn nagebootst met behulp van bladrammenas (breedbladig onkruid) en Japanse haver (grasachtig onkruid). Hierop is 40% van de adviesdosering van een mix lage dosering systeem (LDS) middelen voor suikerbieten gespoten. Deze bespuitingen zijn uitgevoerd met 7 verschillende combinaties van DRT: DRD klasse, boomhoogte en luchtondersteuning. Daarnaast is bij al deze combinaties met 3 verschillende spuitvolumes gespoten. Na 26 dagen is bekeken hoeveel de bespuiting heeft veroorzaakt.
Resultaten
Na 26 dagen was de bladmassa van de bladrammenas met gemiddeld 45% afgenomen, die van de Japanse haver was ondanks de bespuiting met gemiddeld 2% toegenomen. In alle gevallen was er geen significant verschil in bladmassa tussen de verschillende DRT.
Alleen in Japanse haver bij het hoogste spuitvolume van 400 L/ha was er een significant grotere reductie in bladmassa.
De bedekkingsgraad is hoger bij een groter spuitvolume. Bij een gelijk spuitvolume levert een spuitdop uit de 50% DRD klasse een hogere bedekking dan doppen uit de hogere DRD klassen. Dit heeft geen meetbaar effect op de hoeveelheid bladmassa.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
Door een effectieve bespuiting wordt de benodigde hoeveelheid middelen verlaagd.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.