Gezonde bodem belangrijk voor agrariërs én drinkwaterbedrijven
Volledig onderzoeksrapportGezonde bodem belangrijk voor agrariërs én drinkwaterbedrijven
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: KWR en NMI
Locatie: Nederland
Periode: 2021
Gefinancierd door: Coll. Bedrijfstakondzk KWR, waterbedrijven, Vewin
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Diverse
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek/desk study.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek/desk study.
De beschikbaarheid en kwaliteit van grond- en oppervlaktewater zijn door intensief gebruik van de bodem nadelig beïnvloed. Om voor elk perceel een goede bodemkwaliteit te bereiken voor meerdere functies zijn bodemindicatoren ontwikkeld waarin de duurzame landbouwproductie centraal staat. Naast deze indicatoren worden ook een aantal grondwater-gerelateerde indicatoren en functies in de bestaande Open Bodemindex ingebouwd. De agrariër heeft dan een extra handvat om de waterdiensten (ecosysteemdiensten) per perceel te optimaliseren.
Vanuit het perspectief van drinkwaterbedrijven heeft een gezonde bodem een hoog zelfreinigend vermogen, een hoge infiltratiecapaciteit, een goed vochthoudend en vochtleverend vermogen voor het waarborgen van de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater. De waterdiensten die de bodem levert, kunnen vooral worden verbeterd door optimalisatie van het beheer. Dit vereist maatwerk en deskundigheid van de agrariër.
Lees meer
Het verbeteren van de functiecombinatie landbouw en grondwaterwinning voor drinkwaterproductie, door ontwikkeling van een bodemstrategie door drinkwaterbedrijven gericht op het verhogen van de veerkracht van bodem -en grondwatersystemen.
Desk- en literatuurstudie waarbij onderzocht is 1) wat de bodemkwaliteit is binnen grondwaterbeschermingsgebieden, 2) hoe referentiebodems met een goede bodemkwaliteit er uit zien, 3) de bodemwaardering voor grondwater met mogelijke inzet van de Open Bodemindex en 4) de verbinding naar een optimale bodemkwaliteit voor landbouw én drinkwater.
Evaluatie van de Bodemindicatoren voor Landbouwgronden in Nederland (BLN), versie 1.0 J.J. de Haan | E. van den Elsen & S.M. Visser, versie 1.1 en de schets van een ontwikkelpad naar een BLN, versie 2.0. Rapport WPR-883 BLN.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Door optimalisatie van het bodembeheer door agrariërs kunnen bodemeigenschappen worden verbeterd dat ten goede komt aan een verhoging van de bodemgezondheid.
Uitspoeling meststoffen
Door optimalisatie van het bodembeheer door agrariërs kunnen bodemeigenschappen worden verbeterd dat ten goede komt aan de vermindering van uitspoeling van meststoffen.
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek/desk study.
Bodemgezondheid