Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit
Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit
In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: NAK
Locatie: Tollebeek, Reusel, Emmeloord, Rilland en Stiens
Periode: van 2016 tot 2022
Gefinancierd door: BO Akkerbouw en aardappelbedrijfsleven
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Klei en zand
In 2016 waren er veel problemen met de opkomst van consumptieaardappelen. Leveranciers en afnemers van pootaardappelen besloten daarom samen met de NAK het ‘Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit’ te starten.
Het eerste doel was om de oorzaken van de slechte opkomst vast te stellen. Daarnaast is een stresstest ontwikkeld om de vitaliteit van partijen pootaardappelen vast te stellen voordat ze het bedrijf van de pootgoedteler verlaten. De stresstest wordt ingezet om kwetsbare partijen pootaardappelen op te sporen.
Het ‘Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit’ heeft ook aangetoond dat de oorzaak van opkomstproblemen bij consumptieaardappelen weliswaar deels bij de partij pootgoed kan worden gezocht, maar zeker ook bij de manier waarop pootgoedtelers, transporteurs en consumptietelers met een partij pootgoed omgaan. Voor alle ketenpartijen gelden algemene adviezen hoe ermee om te gaan voor afleveren, tijdens transport en na ontvangt door de consumptieteler.
In deze animatie wordt kort en bondig uitgelegd waarom het ‘Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit’ is gestart en wat de verwachtingen zijn.
Onderzoeker Johannes Ransijn legt uit welk onderzoek ten grondslag ligt aan het ontwikkelen van een stresstest voor pootaardappelen.
Wil je meer weten over de aanleiding en achtergronden van het onderzoek, mail je vraag dan naar Dick Hylkema (directeur NAO) hylkema@nao.nl
Zorgvuldig omgaan met pootaardappelen verkleint de kans op achteruitgang van een partij. Voor pootgoedtelers, logistieke partijen en consumptietelers is een checklist met aandachtspunten beschikbaar.
Download checklist
Parallel aan het onderzoek ‘Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit’ heeft onderzoeker Johannes Ransijn een literatuurstudie gedaan. Het rapport van deze studie kun je downloaden.
Het eindrapport van het Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit kun je downloaden