Geen effect in eerste jaar onderzoek opheffen bodemverdichting
Volledig onderzoeksrapportGeen effect in eerste jaar onderzoek opheffen bodemverdichting
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: Lelystad en Vredepeel + Praktijkbedrijven NL
Periode: van 2019 tot 2021
Gefinancierd door: BO Akkerbouw en ministerie LNV
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Klei, zand en löss
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
In kleigrond werd door gaten prikken de gewasopbrengst verhoogd, maar door woelen verlaagd. In zandgrond gaven de grondbewerkingen geen verschillen in opbrengst. Dit zijn de resultaten van het eerste jaar onderzoek naar het opheffen van ondergrondverdichting.
Ondergrondverdichting is een steeds meer voorkomend probleem in de landbouw. Dit heeft met name gevolgen voor de vochtvoorziening en waterhuishouding van de bodem. Dit onderzoek bekijkt een aantal mogelijkheden op verschillende gronden en locaties om de ondergrondverdichting duurzaam op te heffen.
Lees meer
Uit de vele mechanische mogelijkheden is in de experimenten gekozen voor het doorbreken van de verdichte laag door:
De geboorde gaten zijn opgevuld met compost of zand.
Na een bodembewerking is het zaak dat de bewerkte grond gestabiliseerd wordt. Door planten te laten groeien, wortelgroei, wordt dit bevorderd. In de proef op de klei zijn verschillende groenbemesters ingezaaid om de invloed van het opheffen van bodemverdichting te monitoren.
Na de grondbewerkingen zijn groenbemesters ingezaaid. Er is in 2021 op twee momenten een opbrengstmeting gedaan, versgewicht en drooggewicht. Hieruit bleek dat de groei op de behandelde stukken achterbleef bij niet behandelde stukken.
Na de grondbewerkingen in 2020 zijn groenbemesters ingezaaid. In het jaar daarop (2021) is snijmais gezaaid, waarvan bij oogst de opbrengst is bepaald. Er werd geen verschil gevonden in opbrengst en kwaliteit van de mais.
Op drie praktijkbedrijven zijn maatregelen genomen die specifiek voor die grond zijn. Over de resultaten daarvan is na één jaar eigenlijk nog niks te zeggen. Wel lijken de maatregelen een positief effect op de beworteling en ontwatering te hebben. Dit wordt blijvend gevolgd.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
In dit onderzoek is gekeken naar wortelgroei. Deze groei is na een ondergrond-behandeling groter.
Gebruik energie
Het uitvoeren van ondergrondbehandelingen kost energie.
Kosten
Het uitvoeren van ondergrond-behandelingen betekent extra kosten.
Gewasopbrengst
In het eerste onderzoeksjaar is sprake van een negatief effect op de opbrengst.
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Bodembewerking