Op zandgrond in Wageningen meten acht van de tien geteste sensoren voor bodemvocht met voldoende nauwkeurigheid. De meeste van deze systemen zijn daarnaast eenvoudig in het gebruik. Wel blijkt het bepalen van het absolute bodemvocht überhaupt erg lastig. Trends worden door alle systemen vergelijkbaar weergegeven.
Conclusies
- Sensor- en satellietsystemen zijn in staat trends in het bodemvocht behoorlijk goed te volgen
- Het absolute niveau van bodemvocht is moeilijk te bepalen
- De verschillen in uitrusting en prijs tussen verschillende systemen zijn erg groot.
Samenvatting
Op twee percelen met aardappels zijn in een enkele rug negen verschillende typen bodemvochtsensoren geplaatst op ongeveer twee meter afstand van elkaar. Het ging hierbij om een zandgrond in Wageningen en een kleigrond in Dronten. In dezelfde werkgang zijn gedurende twee maanden bodemmonsters genomen ter referentie. Data uit Dronten konden niet worden gebruikt.
Verschillende meetprincipes
Om bodemvocht te meten, kan gebruik worden gemaakt van verschillende meetprincipes: zuigspanning, weerstand, capaciteit, tijddomein reflectometrie (TDR) en frequentiedomein reflectometrie (FDR). De zuigspanning meet letterlijk de moeite die een plant moet doen om water los te krijgen uit de grond en is daardoor niet afhankelijk van een kalibratie per grondsoort. De andere methoden meten de elektrische eigenschappen van de grond en leiden hier het vochtgehalte uit af. Elk meetprincipe heeft voor- en nadelen.
Resultaten
Negen van de tien systemen halen een voldoende. Al met al zijn de systemen dus zowel betrouwbaar als goed te gebruiken. AgroExact, Dacom, RMA en Vantage Agrometius scoren het best. Aanschafkosten lopen uiteen van € 0,00 (IrriWatch) tot € 2.160,00 (Dacom) per sensor.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Door gericht te irrigeren wordt energie bespaard.
Door gericht te irrigeren wordt energie bespaard.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.