Aaltjes en bodemschimmels die planten belagen, zijn belangrijke bodemgebonden ziekteverwekkers die voor veel schade kunnen zorgen. In dit rapport is uitgezocht wat er gebeurt als verschillende aaltjes en bodemschimmels samen een plant aantasten.
Conclusies
- Cysteaaltjes, wortelknobbelaaltjes en lesieaaltjes gaan de meeste interacties aan, waarbij interacties met Fusarium, Rhizoctonia en Verticillium het meest voorkomen
- Interacties leidden in de meeste gevallen tot vertraagde ontwikkeling van het gewas, een versnelde en hogere mate van infectie en meer rot van aangetaste plantendelen
- In sommige interacties bleken aaltjes in staat de resistentie tegen een bodemschimmel teniet te doen
- In vergelijking met de informatie over interacties in akkerbouwgewassen was er slechts zeer beperkt informatie beschikbaar over interacties in bloem(bol)gewassen
- Er zijn een elftal mechanismen van interactie geïdentificeerd, welke uiteenlopen van fysieke aantasting tot manipulatie op moleculair (genetisch) niveau
- Beheersing van de plantparasitaire aaltjespopulatie is de beste manier om schade door aaltjes-bodemschimmelcomplexen te beheersen.
Samenvatting
In dit onderzoek is in kaart gebracht wat er gebeurt als aaltjes en bodemschimmels samen een plant aantasten.
Interactietypen
Antagonistisch: De interactie is antagonistisch wanneer de in de interactie betrokken pathogenen samen minder schade veroorzaken dan wanneer ze individueel op de plant voorkomen (1 + 1 = <2).
Additief: De interactie is additief wanneer de in de interactie betrokken pathogenen samen de som van de schade veroorzaken die ze individueel zouden kunnen veroorzaken (1 + 1 = 2).
Synergistisch: De interactie is synergistisch wanner de in de interactie betrokken pathogenen samen meer schade veroorzaken dan de som van de schade die ze individueel zouden kunnen veroorzaken (1 + 1 = >2).
Overzicht van de interacties
In het rapport zijn overzichten gegeven voor de interacties op basis van de aaltjesgroep (cysteaaltjes, wortelknobbelaaltjes, wortellesieaaltjes, stengelaaltjes, bladaaltjes en Trichodoridae), en het klimaat waar ze voorkomen (gematigd of mediterraan/(sub)tropisch).
Interactiemechanismen
De mechanismen via welke aaltjes een interactie aangaan met plantpathogene bodemschimmels zijn: fysieke schade door migratie en voeden, lekken van wortelexudaten (stoffen die door de wortel worden uitgescheiden) en verandering van de samenstelling van de wortelexudaten, verstoring van cel- en weefselfunctie en vorming van afwijkende cellen, extra groei van de schimmel in reuzencellen of lesies, en het onderdrukken van het immuunsysteem.
Beheersing van schade door aaltjes-bodemschimmelcomplexen
De omstandigheden waarin dit soort interacties maximale schade veroorzaken zoals in de modelstudies wordt beschreven, zijn in het veld waarschijnlijk meer uitzondering zijn dan regel. Waar ze toch samen voorkomen, kan beheersing van de schade het beste via beheersing van het aaltje uit het complex verlopen, omdat zij in de meeste gevallen de interactie in gang zetten.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Betrouwbaarheidsscore:
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.