Inundatie verwijdert aaltje uit bodem
Volledig onderzoeksrapportInundatie verwijdert aaltje uit bodem
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: Wieringermeer (N.-H.) en Noordoostpolder (Fl.)
Periode: van 2015 tot 2018
Gefinancierd door: BO Akkerbouw PPS beterbodembeheer
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Zavel- en kleigrond
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Door inundatie, het langere tijd onder water zetten van een perceel, kun je het schadelijke aaltje Meloidogyne chitwoodi bestrijden. Met een zogenoemde bakkenproef wordt aangetoond dat het aaltje na inundatie volledig is verdwenen. Ook als na twee teeltjaren weer aardappelen worden geteeld, komt er geen schadelijke aaltjes voor.
Uit ervaringen in de bollenteelt blijkt inundatie, het onder water zetten van een perceel, een effectieve methode om schadelijke aaltjes te bestrijden. In dit onderzoek wordt op twee wijzen gekeken of inundatie effectief is bij de bestrijding van Meloidogyne chitwoodi. Dit aaltje, het maïswortelknobbelaaltje, is zeer besmettelijk in de aardappelteelt. en pootgoed wordt afgekeurd als het aaltje wordt aangetroffen.
Lees meer
Er werd een zogenoemde bakkenproef uitgevoerd waar in detail werd gekeken wat de beste omstandigheden zijn voor een effectieve bestrijding door inundatie. Er moet tenminste tien weken water op de grond staan. En de temperatuur moet hoger dan 16 oC zijn. Het effect van inundatie kan versterkt worden door toevoegen van makkelijk afbreekbaar organisch materiaal (gras). Door bijvoorbeeld 40 ton/hectare vers gras toe te voegen kan de duur tot tien weken worden verkort.
Op meerdere praktijkpercelen werden monsters genomen om de aantallen aaltjes in de bodem vast te stellen. Ook werden er met aaltjes besmette wortels ingegraven. Daarna werden de percelen onder water gezet, van begin juli tot eind september/begin oktober. In december zijn dezelfde plekken weer bemonsterd en de besmette wortels opgegraven. In zowel de veldgrond als op de wortels zijn geen M. chitwoodi aaltjes meer gevonden.
Drie jaar na de inundatie zijn de percelen weer bemonsterd, in de tussenjaren werden de percelen ook beteeld, in 2018 stonden er weer aardappelen. In de monsters werden geen M. chitwoodi aaltjes aangetroffen.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Je kunt aannemen dat de grond onder water zetten een groot effect heeft op het bodemleven. In dit onderzoek is alleen naar de ziekteverwekkende aaltjes gekeken, niet naar andere biologie.
Gebruik chemische middelen
De toepassing van inundatie is een volledige vervanging van chemische bestrijding.
Gebruik water
Inunderen is een perceel onder water zetten, kost dus meer water.
Kosten
Het eerste jaar na inundatie geeft altijd een hogere opbrengst. Door uitblijven van aaltjesaantasting blijft het pootgoed als pootgoed geclassificeerd.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Aardappelen
Bodemgezondheid