Wie meer organische stof in de bodem wil, kan beter voor compost of stroresten kiezen dan voor Bokashi en bermmaaisel. Dit blijkt uit een groot literatuuronderzoek naar de effecten van vijftien verschillende organische stoffen. Het onderzoek is gefinancierd door BO akkerbouw.
Conclusies
- Bokashi en zowel onbewerkt als ingekuild berm- en slootmaaisel vormen een risico op verontreiniging met onkruid en ziektekiemen.
- Compost en stro zijn het meest geschikt voor het verhogen van organische stof en bodemleven.
- Van alle mestsoorten geven vaste rundvee-en geitenmest de beste resultaten én het laagste risico op nitraatuitspoeling.
- Verwerkt dierlijk eiwit en zaadmeel lijken een klein effect te hebben op weerbaarheid tegen ziektekiemen in de bodem (bodempathogenen).
- Voor humuszuren en zeewierpreparaten zijn geen positieve effecten gevonden.
Samenvatting
De onderzoekers hebben vijftien reststoffen beoordeeld. De stoffen zijn getoetst op hun bijdrage op vier vlakken: het effectief organischestofgehalte, de bodemvruchtbaarheid, het bodemleven en algemene ziektewering. Er is ook gekeken naar risico’s op verontreiniging en uitspoeling.
Bokashi verschilt nauwelijks van ingekuild maaisel
Bokashi en ingekuild berm-en slootmaaisel blijken vrijwel hetzelfde effect op de bodem te hebben. Ze verschillen zelfs weinig van onbewerkt berm- en slootmaaisel.
Bij deze drie producten is de kans op verontreiniging met onkruiden en bodem- en plantenpathogenen groot. Bij Bokashi en ingekuild maaisel zal dit iets minder zijn, maar de kans is groot dat onkruidzaden overleven.
Vaste rundveemest het best
Vaste rundvee- en geitenmest zijn het meest geschikt om de bodemvruchtbaarheid te verhogen. Bij deze mestsoorten is het risico op nitraatuitspoeling het laagst. Ze dragen van alle meststoffen ook het meest bij aan het organische-stofgehalte en het bodemleven.
Rundveedrijfmest heeft ook veel voordelen voor de bodem, maar het risico op nitraatuitspoeling is hoger.
Bij varkens- en pluimveemest is het effect op bodemvruchtbaarheid minder omdat er door het fosfaatgehalte minder van gebruikt kan worden.
Organische stof en bodemleven
Waarschijnlijk is er een verband tussen de hoeveelheid organische stof in de bodem en het bodemleven. Producten die een positief effect hebben op het organische-stofgehalte, hebben meestal ook een positief effect op het bodemleven.
Voor rundvee- en geitenmest (inclusief drijfmest), compost en stro is dit verband bevestigd in het onderzoek.
Potentie in dierlijk eiwit en zaadmeel
Verwerkt dierlijk eiwit en zaadmeel lijken een klein effect te hebben op de weerbaarheid tegen ziektekiemen in de bodem, maar zijn door de hoge prijzen nog niet interessant voor de markt.
Voor humuszuren en zeewierpreparaten zijn deze effecten niet gevonden.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Het onderzoek laat zien welke methodes de bodemkwaliteit verhogen en welke niet.
Bij gebruik van de juiste meststoffen is er minder risico op uitspoeling.
Betrouwbaarheidsscore:
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.