Onderzoek naar alternatieven voor MH in uien gestart
Volledig onderzoeksrapportOnderzoek naar alternatieven voor MH in uien gestart
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: nvt
Periode: van 2020 tot 2022
Gefinancierd door: o.a. Holland Onion Association
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: nvt
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Jaarrond levering van uien voor de export vereist het effectief onderdrukken van spruitvorming tijdens langdurige bewaring. Vanaf de jaren ‘60 is Maleine hydrazide (MH) het meest effectieve middel als spruitremmer. Het gebruik van MH is echter onder druk te komen staan. De toelating van MH stopt op 31 oktober 2032. Om het marktaandeel veilig te stellen is in 2020 gestart met onderzoek naar alternatieven voor MH.
Nederland exporteert 95% van haar uien wereldwijd. Voor jaarrond levering is een constante kwaliteit van de zaaiuien van belang. Het voorkomen van spruitvorming tijdens bewaring, transport en afzet is daarbij noodzakelijk. Tot heden is een bespuiting met Maleine hydrazide (MH) het meest effectief om spruitvorming te onderdrukken. Het gebruik van MH is echter onder druk te komen staan. De toelating van het middel is (in een schonere vorm) met 15 jaar verlengd tot 31 oktober 2032.
Voor de biologische teelt is een MH-bespuiting niet toegestaan. In deze tak wordt onder andere gecontroleerd klimaat tijdens bewaring toegepast.
Deze studie vormt de aanzet tot het uitvoeren van experimenten.
Lees meer
Alternatieven vinden voor Maleine hydrazide (MH) op middellange termijn, zodat de jaarrond leverzekerheid van uien gewaarborgd blijft.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
Bij alternatieven voor Maleine hydrazide (MH) als spruitremmer in ui zal het aandeel gewasbeschermingsmiddelen worden verlaagd.
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Bewaring
Uien