Hightech-bestrijding aardappelopslag nog niet praktijkrijp

Volledig onderzoeksrapport

Hightech-bestrijding aardappelopslag nog niet praktijkrijp

Aardappelopslag
Foto: Jan Willem van Vliet

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Delphy, Wageningen URT

Locatie: Divers telers Veenkolonieën

Periode: 2021

Gefinancierd door: BO Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Dalgrond

Betrouwbaarheidsscore:

Niet van toepassing

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het gaat hier om een demonstratie, geen statistische onderbouwing.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om een demonstratie.

Zeven fabrikanten werden uitgenodigd om bij een teler een demonstratie te geven om met hun robotspuit aardappelopslag in een gewas te bestrijden. Er bleken nog veel aanloopproblemen te zijn, met name in de software van de spuitterminal.

Conclusies

  • Er is van de verschillende machines te weinig informatie verzameld om een uitspraak te doen over de behaalde effectiviteit / bestrijding van aardappelopslag.
  • Er waren bij de machines veel storingen en aanloopproblemen, zodat het niet mogelijk was de machines onderling te vergelijken.

Samenvatting

Dit onderzoeksrapport beschrijft een demonstratie van verschillende hightech-machines die aardappelopslag bestrijden. In het rapport wordt de werking van de systemen beschreven met de behaalde effectiviteit van het systeem en praktijkervaringen van het gebruik.

Lees meer

De zeven systemen in deze demo zijn:

  • Amazone-spuit met sectiecontrole op 50cm
  • Amazone-spuit met PWM-techniek
  • ProfytoDSD met BBleap PWM-techniek
  • AgroIntelli met Danfoil Spotsprayer
  • WURSpotsprayer
  • Garford Spotsprayer van Homburg
  • ARA Spotsprayer van Ecorobotix

Velddemonstratie en video’s

Om telers te informeren over de hightech-systemen is er een velddemonstratie georganiseerd. Aan zo’n 30 bezoekers zijn de verschillende machines gedetailleerd toegelicht.  Van 5 machines is een video gemaakt, waarin de werking wordt toegelicht.

Niet praktijkrijp

Bij alle technieken bleken nog veel storingen op te treden. Met name de software gaf storingen die bij de demonstraties niet altijd opgelost konden worden. Door de beperkte beschikbare tijd van de demonstraties en de storingen zijn er beperkt meetdata verzameld. Er kan geen uitspraak over de effectiviteit worden gedaan.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Gebruik chemische middelen

Minder

Als de systemen werken, is de besparing in chemische gewasbeschermingsmiddelen erg hoog ten opzichte van volveldsbespuiting.

Kosten

Meer

Op dit moment (oktober 2022) zijn deze machines nog erg duur ten opzichte van de effectiviteit.

Gewasopbrengst

Meer

Doordat er minder herbicide wordt gebruikt en doordat de herbicide niet/minder op het gewas wordt gespoten, heeft het gewas minder groeiachterstand en kun je een hogere opbrengst verwachten.

Betrouwbaarheidsscore:

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om een demonstratie.

Tags

Aardappelen

Loofdoding

author_image

Auteur

Jean-Marie Michielsen