Phytophthora: het beste controleer je ’s ochtends op voorkomen

Volledig onderzoeksrapport

Phytophthora: het beste controleer je ’s ochtends op voorkomen

Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen UR

Locatie: Lelystad

Periode: 2018

Gefinancierd door: Ministerie van LNV

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: n.v.t.

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Visuele beoordeling van vitaliteit van Phytophthora-aantasting in het veld blijkt complex. Wat heel lastig blijkt, is het vaststellen dat een aantasting ‘dood’ is, waardoor een bespuiting onterecht wordt uitgesteld. Ook kun je het beste ’s ochtends het gewas beoordelen, dan is de aantasting het best zichtbaar. Bij de beoordeling van resistentere/robuuste rassen moet je extra zorgvuldig zijn, daar ziet het infectieproces er anders uit.

Conclusies

  • Het is erg moeilijk om een oordeel te geven of een aantasting ‘dood’ is.
  • De beste aanpak is om in de ochtend naar de aantastingen te zoeken voor het beste oordeel.
  • Een infectie met duidelijke sporulatie is beter te beoordelen dan een infectie die ouder is.
  • Een infectie bij een resistent ras kan minder duidelijk zijn.

Samenvatting

Het is bij de teelt van aardappelen verplicht om Phytophthora infestans te bestrijden. Het voorkomen in het gewas wordt gedaan met een visuele waarneming, er wordt dan gescout op de vitaliteit van de aantastingen. Dit onderzoek gaat na hoe en wanneer je het beste deze beoordeling kunt doen.

Lees meer

In de ochtend

Het beste oordeel over de vitaliteit van Ph. inf. heb je bij inspectie van het gewas in de ochtend. Dan is normaal gesproken het gewas nog wat vochtig van de dauw. Dat bevordert de sporulatie van Ph. inf. en leidt tot een betere waarneming..

Rasverschillen

Rassen die resistent zijn tegen Ph. inf. kunnen besmet worden, maar de ontwikkeling kan anders verlopen en de  aantasting kan er anders uitzien. Dus vraag bij de kweker na of hier informatie over beschikbaar is.

Dood?

Het is erg lastig om na te gaan of een infectie niet vitaal meer is. Als je later op de dag inspecteert, wordt dit alleen maar moeilijker.  Let wel, dit is een belangrijk oordeel, want op basis hiervan beslis je wel of niet te spuiten. En ook hier geldt dat Ph.inf. bij resistente rassen er anders uit kan zien.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Gebruik chemische middelen

Minder

Door een goede waarneming kun je een bespuiting uitstellen, maar dat is niet direct het doel van dit onderzoek.

Kosten

Minder

De waarnemingen kosten niet extra, hoogstens tijd. Maar het zou een bespuiting kunnen uitstellen.

Gewasopbrengst

Meer

Een goede waarneming kan helpen het gewas langer gezond te houden, dus een hogere opbrengst.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Aardappelen

Phytophthora

author_image

Auteur

Jean-Marie Michielsen