Beperk koprot door uien snel te drogen

Volledig onderzoeksrapport

Beperk koprot door uien snel te drogen

Koprot in uien. - Foto: Wick Natzijl
Koprot in uien. - Foto: Wick Natzijl

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Uireka, DLV Advies en Wageningen UR

Locatie: Divers

Periode: van 2017 tot 2019

Gefinancierd door: BO-Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Klei

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Vlot drogen na de oogst is nodig voor het beperken van koprot in uien. Het drogen met een hoge eindtemperatuur van 30°C is het belangrijkst. Bij een hoge temperatuur valt de groeisnelheid van de schimmel weg en kan infectie worden voorkomen.

Conclusies

  • Beperk de veldperiode tot 1-2 dagen en droog uien snel.
  • Looflengte heeft geen invloed op het percentage koprot.
  • Hoe hoger de temperatuur bij het drogen, des te minder koprot.
  • Een droogtemperatuur van 30°C heeft geen schadelijk neveneffect op de kwaliteit en bewaarbaarheid van de ui.

Samenvatting

In het kader van het onderzoeksprogramma Uireka is tweejarig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om koprot tegen te gaan met een bepaald bewaarregime. Koprot wordt veroorzaakt door verschillende Botrytis-soorten en openbaart zich pas in de bewaring en afzet. In de bewaring hebben temperatuur, droogsnelheid en de lengte van veldperiode invloed op het percentage koprot.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Tags

Gewasbescherming

Uien

author_image

Auteur

Erik Reijnierse